VTÚ do konce roku 2025 dodá Národní knihovně speciální kontejnery pro záchranu knih

Specializované kontejnery pro záchranu knih poškozených přírodní katastrofou nebo válečným konfliktem dodá do konce roku 2025 Národní knihovně Vojenský technický ústav, s.p. (VTÚ).

„Projekt jsme zahájili minulý rok. Nyní odstartovala samotná výroba, kterou dokončíme do konce tohoto roku. V roce 2025 pak kontejnery knihovně dodáme. Nyní po povodních v Čechách a na Moravě důležitost tohoto projektu ještě vzrostla. Jejich využití bude široké. Bude je možné nasadit všude tam, kde budou ohrožené knihy a bude je potřeba ošetřit a ochránit po převoz do návazných specializovaných a lépe vybavených zařízení,“ uvedl ředitel VTÚ Jiří Kašpárek.

Unikátnost řešení kontejnerů spočívá v jejich vnitřní zástavbě, která je vybavená a logicky uspořádaná. Délka vnitřního prostoru je přes pět metrů, šířka i výška se pohybuje kolem 2,5 metru. Hmotnost včetně zástavby a přepravovaného příslušenství dosahuje maximálně 6000 kilogramů.

„Pracoviště je navrženo tak, aby byla zajištěna možnost přepravy co nejširším spektrem transportních prostředků. A to jak pomocí nákladních vozidel přizpůsobených pro přepravu kontejnerů, tak prostřednictvím k tomu určených nákladních letadel, lodí nebo po železnici. Využili jsme zde podnikové know-how,“ řekl ředitel VTÚ Jiří Kašpárek.

S výrobou podobných speciálních kontejnerů má VTÚ řadu zkušeností z dřívějších i probíhajících projektů – např. dodávek pro polní nemocnici, dílenských kontejnerů atd.

+420 910 105 111

+420 284 817 086

info@vtusp.cz

           ID: 7jckvi2

Vojenský technický ústav, s.p.
Mladoboleslavská 944
197 00 Praha 9 – Kbely

© Vojenský technický ústav, s.p.
Scroll to top