Vojenský technický ústav provede renovaci prošlé munice

Státní podnik Vojenský technický ústav (VTÚ) provede pro Ministerstvo obrany revizi a tzv. přelaboraci minometných nábojů ráže 120 mm. Zakázku v hodnotě přes 302 milionů korun podepsal vrchní ředitel sekce vyzbrojování a akvizic Lubor Koudelka a ředitel VTÚ Jiří Kašpárek. Realizací této zakázky byl pověřen závod VTÚVM ve Slavičíně.

Celkově revizí a tzv. přelaborací (renovací prošlé munice) projde 23 740 kusů minových nábojů ráže 120 mm. Ty pak budou Armádě České republiky postupně dodávány v letech 2025 až 2027. „Pro realizaci zakázky máme dostatek zkušenosti, protože podobnou smlouvu jsme již úspěšně realizovali v letech 2019–2020. Naše revidovaná munice byla úspěšně využita armádou při misi NATO v Pobaltí. Jsme rádi, že přispějeme k obnovení provozuschopnosti a použitelnosti dalších dělostřeleckých min v zásobách resortu Ministerstva obrany,“ uvedl ředitel VTÚ Jiří Kašpárek.

Smlouva zahrnuje výrobu a výměnu vadných stabilizátorů min, výrobu nových základních i dílčích prachových náplní, kterými se obmění ty prošlé. Zároveň kontrakt obsahuje i opravy laboračních údajů, likvidace zbytků, provedení drobných oprav obalu a nátěru, včetně šablonace munice. Takto renovované náboje pak mohou používat samohybné minomety PRAM a minomety vz. 82.

© Vojenský technický ústav, s.p.
Přesunout nahoru